Zoeken

Wat is mindful eating?

Bijgewerkt: 20 nov 2019

Mindful eating is geen dieet, het is een andere manier waarop je met voeding omgaat. Het is een oefening van mindfulness tijdens het consumeren van maaltijden om op die manier meer in harmonie te komen met de honger- en verzadigingskenmerken van je lichaam. Het helpt om de geest en lichaam opnieuw te verbinden voor fysieke, emotionele en mentale sensaties tijdens het eten. Het gaat minder over wat je eet, en meer over hoe je eet, inclusief bepaalde tactieken die je toepast tijdens het eten zoals vertragen, ademen, goed kauwen en nog veel meer.


Hoe ik Mindful Eating toepas?


Persoonlijk was het een verbazingwekkende ervaring jaren geleden toen ik begon met het oefenen om bewuster te eten. Vertragen is niet mijn aard en al helemaal niet met eten! Het is vaak dan ook het moeilijkste deel van mindful eating en mindfulness in het algemeen.Voordelen van bewust eten


Wat ik meteen merkte was ik een minder opgeblazen gevoel had vlak na het eten van mijn maaltijd, ook een soepelere spijsvertering was een van de benefits, minder drang naar zoet/vreetbuien bij stress en ik beleefde in het algemeen een aangenamere maaltijdervaring.

Al deze problemen waren belangrijke pijnpunten voor mij, zelfs als een gepassioneerde kok en voedingsdeskundige. Na amper een week merkte ik al verschil.Hoe Mindful Eating nu te proberen


De 3 meest impactvolle tips die ik het liefst meegeef aan mijn klanten zijn:


Ga zitten en haal 3 keer diep adem voordat u met uw maaltijd begint. Dit brengt je in de parasympathische toestand ( "rust en verteren" toestand) die cruciaal is voor de spijsvertering.


Leg alle apparaten tijdens het eten weg. Nogmaals, onze cultuur promoot multi-tasking en korte lunchpauzes ... maar kunnen we toegeven dat dit niet werkt? Het verhoogt echt onze stress, dus ook onze cortisol en houdt ons in gevechts- of vluchtmodus. Het neemt ons verder weg van aanwezig en mindful en houdt ons gestresseerd. Laat de sociale media, laptop en tv voor een andere keer. Als je aan het eten bent, eet dan alleen zodat je aandacht kunt besteden aan het voedsel dat voor je ligt en het gezelschap waarmee je samen bent. Dit zorgt ervoor dat je meer aanwezig bent en dingen opmerkt die je nog niet eerder had gezien, zoals de kleur en smaak van je eten!


Vertraag en kauw je eten goed. Als je je voedsel inhaleert ... wat velen van ons standaard doen, is dit een goede tip voor jou. Door je voedsel te kauwen totdat je het niet meer kunt, vertraag je natuurlijk. Je kunt ook proberen je vork neer te zetten tijdens het kauwen totdat je hebt ingeslikt voordat je nog een hap neemt.


Al deze tips zijn voor mij geïmplementeerd in mijn dagelijkse routine en al mijn klanten merken op hoe levensveranderend deze in de praktijk zijn. De kalmte die je kunt ervaren vertaalt zich verder dan alleen de maaltijd zelf en lang nadat je het langer hebt geoefend. Om nog maar te zwijgen, het vertaalt zich naar een betere gezondheid met minder gasvorming, een opgeblazen gevoel, een meer regelmatige spijsvertering en een sterkere opname van voedingsstoffen, omdat sinds onze spijsvertering in onze hersenen begint, we het proces vanaf het begin met succes hebben afgetrapt.
Nieuw-zuid : Michel De Braeystraat 51 , 2000 Antwerpen
RIZIV nummer : 56403718

BTW 0536 849 468 

  • Black Facebook Icon

©2020 by 'A'lifestyle by Xenia