Zoeken

Voeding en telomeren: eten voor een optimale gezondheid van de cellen


Ik ben erg gefascineerd als het gaat om veroudering van het lichaam. Vele onder ons zijn op zoek naar hoe hij/zij er zolang mogelijk jong kan blijven uitzien. Ik heb al wat studies en boeken uitgelezen om zo een beter beeld te krijgen waarom we verouderen :

We duiken diep in het genetische hart van de cel, de chromosomen waar je de telomeren vindt. Dit zijn repeterende stukjes niet-coderend DNA aan het uiteinde van de chromosomen. Telomeren die na elke celdeling korter worden, bepalen mede hoe snel je cellen verouderen en wanneer ze afsterven.


Normaliter vernieuwt het menselijk lichaam tot een bepaalde leeftijd (meestal tussen de 20 en 35 jaar) zich vanzelf. Daarna begint de fysieke veroudering die we kunnen vertagen en telomeren spelen daarbij een belangrijke rol.

Telomerase maakt en herstelt telomeren, het kan dus de verkorting bij elke celdeling vertragen , voorkomen of zelfs omkeren. Het gaat erom de invloed van telomerase op telomeren goed wordt gereguleerd, dwz de juiste cellen op het juiste moment want alleen dat houdt telomeren en ons gezond. Het lichaam weet hoe het dit moet doen en wij kunnen ons lichaam erbij helpen door een passende levenstijl te kiezen.


Stress en telomeren hebben een exponentiële relatie. Een kleine dosis stress is niet gevaarlijk op korte termijn, een hogere dosis chronische stress die jarenlang aanhoudt eist zijn tol. Zo is gebleken uit onderzoek [1]dat bepaalde stressresponsen gerelateerd te zijn aan ongezonde telomeren.

Het is dan ook niet onlogisch dat streven naar een gezonde en evenwichtige leefstijl hier van grootst belang is.


Ontstekingen en oxidatieve stress zijn de twee grootste oorzaken van het verouderen van de cellen. Door onze voeding aan te passen en een betere leefstijl aan te gaan op lange termijn (denk dus niet aan diëten) gaan we de oxidatie en ontstekingen verminderen/vermijden.


Glucose uit bewerkte of geraffineerde koolhydraten (snoep, frisdrank, wit brood, pasta,…) en alcohol geven een insulinepiek waardoor er toename is van cytokines die ontstekingsbevorderend zijn. Deze moeten uiteraard vermeden worden

Er bestaan ontstekingsremmende medicijnen of anti-oxidatieven die zorgen voor een beter behoud van de cellen.

Flavonoïden en/of carotenoïden bevatten veel anthocyaninen en flavonolen die in verband worden gebracht met minder ontstekingen en oxidatie van de cellen. [2]Deze vind men terug in : bosvruchten, druiven, appels, boerenkool, brocolli, gele ui, rode tomaten en lente-ui.

Omega 3 vetzuren heeft ook een ontstekkingsremmend effect , ze zijn nodig om de ontsteking terug te dringen en telomeren gezond te houden. Voorbeelden van producten met een hoog omega-3 gehalte zijn : vette vis, noten, lijnzaadolie en bladgroenten.


Zelf vind ik het belangrijk mijn dagelijkse dosis supplementen in te nemen. Want hé, iedereen wil er toch langer jong uitzien ?


[1]O’Donovan, A. J. et al., “Stress Appraisals and Cellular Aging: A key role for anticipatory threat in the relationship between psychological stress and telomere length” Brain Behavior and Immunity 26, no 4 (mei 2012) : 573-579

[2]Cassidy, A., et al., “Higher Dietary Anthocyanin and Flavonol Intakes Are Associated with Anti-inflammatory Effects in a Population of U.S. Adults” American Journal of Clinical Nutrition 102, no.1 (juli 2015)


Nieuw-zuid : Michel De Braeystraat 51 , 2000 Antwerpen
RIZIV nummer : 56403718

BTW 0536 849 468 

  • Black Facebook Icon

©2020 by 'A'lifestyle by Xenia