Zoeken

Hoe betrouwbaar zijn internet en sociale media als bron van informatie omtrent voeding?

Bijgewerkt: 2 mei 2019


Voedingsaanbevelingen zijn voortdurend in vorming omdat er steeds nieuwe inzichten ontstaan uit onderzoek. Dit kan ervoor zorgen dat huidige aanbevelingen herzien of bijgeschaafd moeten worden. Ze vormen de basis voor officiële voedingsrichtlijnen. Deze worden opgesteld door een comité van onafhankelijke en gespecialiseerde voedingsexperten. De algemene voedingsaanbevelingen volgen misschien niet de nieuwste trends, maar het zijn wel de meest betrouwbare adviezen die op dit moment beschikbaar zijn.


Probeer een onderscheid te maken tussen zelfverklaarde gezondheidsgoeroes en professionele experts. Ik krijg steeds meer vragen over de meest vreemde diëten en/of nieuwe veelbelovende producten die op de markt komen. De drijfveer van commerciële instellingen en organisaties zijn vaak geld en/of aandacht op sociale media. Begrijp me niet verkeerd, niet alle informatie die je leest zal verkeerd zijn maar blijf kritisch en let op voor valse claims. Meningen of persoonlijke ervaringen volstaan niet als wetenschappelijk bewijs.


Enkele betrouwbare instanties:


World Health Organisation (WHO)

European Food Safety Authority (EFSA)

Hoge Gezondheidsraad België (HGR)

Vlaams Instituut Gezond Leven

Vlaamse Beroepsvereniging voor Diëtisten (VBVD)

Voedingscentrum Nederland


Raadpleeg verschillende bronnen om na te gaan of de verkregen informatie overeenstemmend is.Nieuw-zuid : Michel De Braeystraat 51 , 2000 Antwerpen
RIZIV nummer : 56403718

BTW 0536 849 468 

  • Black Facebook Icon

©2020 by 'A'lifestyle by Xenia