Zoeken

Het belang van slaap voor het streven naar een gezonde levensstijl

Er is een sterke relatie tussen slechte slaap en slechte voeding.


In ons drukke leven kan slaap als minder belangrijk worden beschouwd dan andere activiteiten. Velen van ons geven wat slaap op om andere dingen in te halen als werk, scrollen op social media of tot 's avonds laat tv kijken. Indien u minder dan 7 uur slaapt per nacht, is het bewezen dit zorgt voor een gewichtstoename en een stijging van het stressniveau. Slechts één of twee slechte nachten kan een impact hebben op uw gezondheid, humeur en gewicht.Minder dan 7uur slapen kan het volgende veroorzaken:


· Drang naar energierijke en suikerrijke voeding

· Stijging van het cortisolgehalte (stresshormoon)

· Vertraging van het metabolisme en bovendien slaagt het lichaam sneller vetten op

· Verhoogde insulineresistentie die kan leiden tot diabetes type 2.

· Een toename van honger en eetlust. Een korte slaapduur beïnvloedt hormonen die uw honger reguleren en uw eetlust stimuleren.

· Vermoeidheid en gebrek aan energie

· Wanneer u zich moe voelt, is de kans kleiner dat u voedsel bereidt, gezonde keuzes maakt of fysiek actief bent. Een gebrek aan energie kan worden aangezien voor honger, wat resultaat in “graasgedrag “Factoren die de slaap verstoren:


1. Cafeïne: het kan zes tot acht uur duren voordat de effecten van cafeïne volledig

zijn verdwenen. Vermijd cafeïne houdende dranken als thee, koffie, cola of chocolade vlak voor het slapengaan, omdat deze de geest kunnen stimuleren. Probeer in plaats daarvan een warm melkachtig drankje te drinken of een kruidenthee, deze bevatten geen cafeïne

2. Nicotine: sigaretten bevatten nicotine dat een stimulerend middel is. Roken voordat u naar bed gaat verhoogt uw hartslag en bloeddruk. Dit houdt je dus waarschijnlijk langer wakker.

3. Alcohol: het kan je helpen in slaap te vallen, maar het verstoort het slaapritme. Je zal je niet snel fris en uitgeslapen voelen hiervan. Je hebt ook meer kans om 's nachts wakker te worden doordat u de toilette moet gebruiken.

4. Late sportactiviteiten: overdag sporten wordt geassocieerd met verbeterde nachtrust, maar te laat ‘s avonds kan slaappatronen verstoren.

5. Grote maaltijden: een zware maag is wel iets wat iedereen kent.

6. Medicijnen: veel pijnstillers bevatten cafeïne; decongestiva en steroïde medicijnen kunnen de slaap verstoren; bètablokkers kunnen het vermoeilijken in slaap te vallen alsook ze frequente nachtelijke ontwaken veroorzaken. Slaappillen mogen alleen worden gebruikt als een tijdelijk en laatste redmiddel en dit onder strikt medisch advies. Neem contact op met uw huisarts als u zich zorgen maakt over uw medicatie.

7. Milieu: er zijn veel omgevingsfactoren die de slaap kunnen beïnvloeden en een rusteloze nacht kunnen veroorzaken (zie milieutips hieronder).Tips om je slaap te verbeteren


· Werk met uw lichaamsklok: ga elke avond op dezelfde tijd naar bed en word elke ochtend op dezelfde tijd wakker - zelfs in het weekend.

· Breng wat tijd buitenshuis door in de vroege ochtendzon. Dit helpt om uw lichaamsklok in te stellen.

· Train elke dag op vaste tijden

· Vermijd dutjes in de middag of avond, want dit kan je 's nachts wakker houden. Doe dus enkel dutje indien nodig, maar niet langer dan 20 minuten of na 15.00 uur.

· Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine in de middag en avond

· Beperk het eten en drinken tot kleine hoeveelheden vlak voor het slapen gaan.

· Drink 's avonds minder drankjes om te voorkomen dat u wakker wordt om naar de badkamer te gaan.

· Neem elke avond de tijd om te ontspannen voor het slapengaan. Sommige mensen vinden dat het kijken naar televisie, het lezen van een boek, het luisteren naar rustgevende muziek of het baden in een warm bad hen helpt te ontspannen.

· Vermijd wel blauwe schermen vanaf het uur voor slapengaan.

· Houd uw slaapkamer stil, donker en op een aangename temperatuur.

· Vermijd tv kijken of achter een computer zitten voor minstens één uur voor het slapen gaan.

· Ga niet naar bed als je je niet moe voelt. Wakker liggen kan slechte slaapgewoonten versterken.

· Geef uzelf ongeveer 20 minuten om in slaap te vallen. Als je merkt dat je nog steeds wakker en niet moe bent, ga dan uit bed. Als je je slaperig voelt, probeer dan terug naar bed te gaan.

· Natuurlijke slaapmiddelen als lavendel, citroenmelisse, passiebloem , valeriaan, linde en hopAarzel niet om met uw arts te praten als u nog steeds slaapproblemen heeft. Het is belangrijk om uw arts te raadplegen als u zich overdag voortdurend slaperig voelt ondanks genoeg uren slapen ’s nachts. Het kan ook helpen om uw slaap in een slaapdagboek op te nemen, zodat u veelvoorkomende patronen of problemen met uw slaap of slaapgewoonten beter kunt begrijpen. Regelmatige meditatie of yoga kan ook helpen een verbeterd slaappatroon te boeken.Nieuw-zuid : Michel De Braeystraat 51 , 2000 Antwerpen
RIZIV nummer : 56403718

BTW 0536 849 468 

  • Black Facebook Icon

©2020 by 'A'lifestyle by Xenia