Zoeken

Gezond tijdens de feestdagen : 5tips

Bijgewerkt: 25 jul 2019

Het leven is veel te kort om altijd op dieet te zijn en niet te genieten van lekkernijen tijdens deze dagen. Als diëtiste ben ik daarom ook diegene die haar cliënten tips geeft hoe er kan gecompenseerd worden. #gezondefeestdagen


Stap 1: Wees bewust het niet je gezondste maand van het jaar zal worden


Het leven is veel te kort om altijd op dieet te zijn en niet te genieten van lekkernijen tijdens deze dagen. Als diëtiste ben ik daarom ook diegene die haar cliënten tips geeft hoe er kan gecompenseerd worden. Gezond eten, geestelijke rust , voldoende nachtrust , beweging, … zijn de traditionele normen die door de samenleving worden voorgeschreven om te voldoen aan een gezonde levensstijl.

In mijn professionele mening is het belangrijk om te begrijpen dat voedsel niet alleen maar gaat om de aanbreng van voedingsstoffen. Voeding is ook een cultuur en traditie voor gezinnen, kerst is dan ook een vorm van feest. Compenseer daarom deze dagen, snoep met mate en geniet voornamelijk van een lekker kerstdiner.Stap 2: Blijf gehydrateerd


Een van de beste technieken voor gewichtsbeheersing is echter om voldoende water te drinken.

Als je niet genoeg water drinkt, krijgt je lichaam gemengde signalen van de honger. Uitdroging zorgt ervoor dat u gelooft dat u moet eten als u echt behoefte hebt aan een vloeibare opname. Soms eet je voedsel uit verveling. Door te volgen wat u drinkt en eet, stopt u met overeten. Het geeft ook aan hoeveel je elke dag drinkt en wat je vloeistof nodig heeft.

Onze hersenen hebben de neiging om te denken dat we honger hebben, terwijl we echt dorst hebben.

Omdat we de neiging hebben om meer alcohol te drinken tijdens de feestdagen, lopen we al een groter risico op uitdroging. Dit komt omdat alcohol dehydrateert.

Probeer daarom gehydrateerd te blijven door :

1. Een 1 liter fles overal mee te nemen (handtas, auto, bureau,…)

2. Stel een alarm of herinnering in op uw telefoon

3. Drink bij elke maaltijd een groot glas water

4. Regel : 1 glas alcohol = 1 glas water hierbij consumerenStap 3: Beweeg voldoende , ook tijdens deze drukke dagen

Maak een wandeling of probeer oefeningen thuis te doen. Het internet staat tegenwoordig vol met oefeningen die je thuis vanuit de zetel kan doen!Stap 4 : Voed je lichaam


We moeten ons lichaam nog steeds van goede nutriënten voorzien om het op zijn best te laten werken. Sla geen maaltijden over om te compenseren met de zware maaltijd die later op de dag valt. Dit werkt absoluut NIET, integendeel: door het ontbijt over te slaan, stijgt je hongerhormoon genaamd Ghreline waardoor je moeilijker verzadigd geraakt (lees vorige blogbericht)

Start daarom met een gezond en eiwitrijk ontbijt en voldoende vezels ( bv magere griekse yoghurt met vers fruit , zaden en havervlokken)

Tussendoor kiest u best voor voedingsmiddel met een laag suikergehalte (zodat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft) en hoog vezelgehalte. Hier zijn enkele geweldige snackideeën:

· Platte kaas + rood fruit

· Cottage cheese + rijstwafel

· Hummus natuur + rauwe groenten

· Drinkyoghurt AH 0% vet en 0% suiker + chiazaad

· Eiwitshake (min 75% Whey eiwit)

· Handje notenStap 5 : neem ook nog tijd voor jezelf


Bijvoorbeeld door even alleen naar de winkel te gaan, muziek te luisteren, de hond uit te laten, een wandeling te maken of simpelweg een kop koffie te drinken in de stad. Alles wat jouw innerlijke rust verstoort is een te hoge prijs en zeker tijdens deze drukke dagen.Denk eraan; je hebt alle andere maanden van het jaar om streng te zijn met je gezondheidsroutine, als je dat wilt. Koester de feestdagen en beleef een fantastische tijd!

Nieuw-zuid : Michel De Braeystraat 51 , 2000 Antwerpen
RIZIV nummer : 56403718

BTW 0536 849 468 

  • Black Facebook Icon

©2020 by 'A'lifestyle by Xenia