Zoeken

FODMAP Dieet ter behandeling van PDS

Wat is PDS ?


Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Deze kenmerkt zich door buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Mensen met PDS ervaren vaak diarree of juist constipatie.Waarom zien we nu meer PDS meer dan ooit tevoren?


De laatste tijd lijkt PDS steeds gebruikelijker te worden, mensen praten er meer over, bespreken symptomen meer en worden vaker gediagnosticeerd. Dus waarom is dit het geval? Is er iets dat we doen dat deze prevalentie van PDS verhoogt? Ik ga dieper in op twee belangrijke oorzaken, dit zijn zeker niet de enige maar ik kan dit uit mijn beroepservaring concluderen.Meer interesse, meer onderzoek, meer bewustzijn, meer diagnoses!


Het is een spannende tijd in de wereld van darmgezondheidsonderzoek en we leren zoveel meer over de microbioom en de darm-hersenas. Dit heeft echt de aandacht getrokken om de gezondheid onder te dompelen en de algemene bevolking meer bewust te maken van de gezondheid van de darm en de condities met betrekking tot de darmgezondheid. Met dit toegenomen bewustzijn en voorlichting is het waarschijnlijk dat mensen die voorheen in stilte lijden nu hulp zoeken.


Voorafgaand aan deze aandacht en onderzoek naar darmgezondheid wisten mensen misschien niet wat er mis met hen was, of schaamden ze zich en dachten ze niet dat je er iets aan kon doen of zagen het niet de moeite waard om te vragen om medische hulp.Meer darm-hersen astisfunctie


In tegenstelling tot wat ik hierboven zei, geloof ik dat er één reden is die kan bijdragen aan een echte toename van het aantal mensen met PDS en dit is te wijten aan de disfunctie van de darmbrein-as.

Zoals vermeld is PDS een aandoening van de darm-hersenas, wat betekent dat er in PDS sprake is van miscommunicatie tussen de hersenen en de darm. Hoewel we eigenlijk niet veel weten over wat deze miscommunicatie is, weten we wel dat stress, angst en depressie de darmsymptomen en de ernst van PDS verhogen en dat mensen met angstgevoelens, depressies of mensen met een hoge mate van stress eerder geneigd zijn deze aandoening te hebben.

Stress (cortisol) is een van de belangrijkste prikkels tussen darm en hersenen. Wanneer de hersenen een probleem signaleren willen ze dit probleem oplossen. Hiervoor is veel energie nodig. De hersenen lenen deze energie vaak van de darmen. Tijdens de vertering gaat de darm energie besparen, minder slijmstoffen produceren en de doorbloeding van de darm verminderd. Dit kan de darm niet langdurig volhouden waardoor de darm zijn functies stopt. Men gaat zich erg moe en ziek voelen met diarree als gevolg.


Dit is slechts mijn observatie, ik heb geen statistieken om dit te ondersteunen, maar het lijkt een samenleving waarin we veel te maken hebben met stress. We hebben weinig rust, we werken lange uren, we proberen ons gezinsleven in balans te brengen , we hebben 24/7 e-mails, terwijl sociale media ons minderwaardig laat voelen.Wat is de behandeling hiervan ?


Misschien hebben jullie wel al eens gehoord van het FODMAP-dieet. Vrijwel alle patiënten vertellen me dat de samenstelling van de voeding van invloed is op hun klachten. Dit dieet bestaat uit een periode van minimaal 6 weken waarin een aantal voedingsmiddelen uit de voeding wordt weggelaten. Dit betreft een aantal groenten, sommige fruitsoorten, een deel van de zuivelproducten en een aantal granen, waarvan tarwe het meest in onze dagelijkse voeding voorkomt (brood, pasta, koekjes, e.d.). Als met dit dieet de klachten duidelijk verminderen kan daarna gedurende minstens 5 weken op gestructureerde wijze per week een groep voedingsmiddelen opnieuw geprobeerd worden. Als die goed verdragen worden dan kunnen ze toegevoegd worden aan het dieet. Hierdoor wordt het dieet weer gemakkelijker.


#FODMAP #IBS #PDS #darmgezondheid


Nieuw-zuid : Michel De Braeystraat 51 , 2000 Antwerpen
RIZIV nummer : 56403718

BTW 0536 849 468 

  • Black Facebook Icon

©2020 by 'A'lifestyle by Xenia