Zoeken

5 voedingsmythes ontkracht

We worden overspoeld met berichten over heilzame of juist schadelijke effecten van eten en drinken. Die zogenaamd gunstige effecten zijn vaak niet gebaseerd op harde wetenschap en de veronderstelde nadelige effecten ook niet. Hier al enkele simpele voedingsmythes ontkracht;


Voedingsmythe 1: Veggie is beter

Laten we dit even duidelijk maken: een veganistisch of vegetarisch dieet is niet per definitie gezonder dan een dieet met dierlijke producten. Er is niet één beste dieet om te volgen of manier om te eten. Het is onmogelijk om één dieet voor te stellen dat bij iedereen past, aangezien we allemaal verschillende voedingsbehoeften en verschillende smaakpapillen hebben. Er is niets mis mee om dierlijke producten in je voedingspatroon toe te voegen, in feite zijn veel dierlijke producten rijk aan essentiële vitamines, voedingsstoffen en mineralen.

De beste voedingsgewoonte voor jou is het patroon dat je een fantastisch gevoel geeft, een voedingspatroon dat je energie geeft, je verzadigd houdt en je niet beperkt om alles te eten waar je van houdt! Dit is in feite de hele filosofie van Lipoless op lange termijn. Dus of dat nu veganistisch, vegetarisch, pescatarisch of geen van deze bent, zolang je je maar op je best voelt, dan is dat de gezondste optie voor jou.

Voedingsmythe 2: Olie is ongezond

Olie kan gezond zijn als je de juiste soort olie kiest. Mijn favoriete is extra vierge olijfolie, deze is erg rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die de gezondheid van het hart ondersteunen, en polyfenolen, die krachtige antioxidanten zijn. In feite is olie het belangrijkste bestanddeel van het mediterrane dieet, vanwege de ontstekingsremmende en antioxidatieve werking.

Alles natuurlijk met mate want olie bevat veel kilocalorieën. Je moet zeker niet overdrijven door dit bij meerdere maaltijden per dag te gebruiken maar er is zeker ruimte voor olie in een gezond dieet.

Voedingsmythe 3: Biologische producten zijn voedzamer

Biologisch verwijst simpelweg naar de manier waarop producten werden gekweekt en behandeld. Het heeft niets te maken met de voedingswaarde van het voedingsmiddel op zich. Hoewel het geweldig is om waar mogelijk pesticiden te vermijden, bevatten niet-biologische producten dezelfde voedingsstoffen en mineralen als biologische varianten, alleen met de mogelijkheid van residuen van bestrijdingsmiddelen aan de buitenkant. Als u niet-biologisch koopt, zorg er dan voor dat u de producten grondig wast. Aan het eind van de dag zijn het groenten en fruit. Beide bevatten een overvloed aan antioxidanten, vezels en andere mineralen, dus laat je niet afschrikken door niet-biologische versies.

Voor de meeste voedingsmiddelen met schil, zoals bananen en avocado, is dit geen enkel probleem! Als je geld gaat uitgeven aan biologische producten, raad ik je aan je te concentreren op het ‘vuile dozijn’ voedsel, dat een dunne of eetbare schil heeft, waaronder aardbeien, spinazie en kersen. Maar vergeet niet dat ze qua voedingswaarde hetzelfde zijn als zijn niet-biologische variant

Voedingsmythe 4: Verse groenten zijn beter dan bevroren

Nieuwsflits: er is bijna geen voedingsverschil tussen verse en diepgevroren groenten. Ingevroren groenten worden snel ingevroren zodra ze worden geplukt. Dit betekent dat ze de meeste voedingsstoffen vasthouden totdat ze klaar zijn voor gebruik. Sommigen zullen zelfs beweren dat dit proces hun voedingsstoffen beter bewaart dan verse producten te kopen in de fruitwinkel, die daar al een paar dagen zit na transport van enkele dagen.

Hoe dan ook, het is veel belangrijker om groenten in uw voedingspatroon op te nemen, in welke vorm ze ook voorkomen en minimaal 300g per dag.

Voedingsmythe 5: vers fruitsap of een smoothie is even gezond als vers fruit

Niet waar. Fruit bevat naast vitaminen, mineralen en voedingsvezels namelijk ook suiker en je hebt best wat fruit nodig voor één sapje. Als je fruit perst of blendt gaan bovendien de voedingsvezels kapot en verlies je heel wat vitaminen.

Een glas vers fruitsap krijgt wél de voorkeur op een glas frisdrank, omdat het meer vitaminen aanlevert. Zin in een smoothie? Kies voor de verandering eens een groene smoothie met groenten of voeg yoghurt of melk toe aan je smoothie. Daarin zit minder suiker dan in een smoothie met enkel fruit. 


Nieuw-zuid : Michel De Braeystraat 51 , 2000 Antwerpen
RIZIV nummer : 56403718

BTW 0536 849 468 

  • Black Facebook Icon

©2020 by 'A'lifestyle by Xenia